Fire favoritter: Beste barnebøker

Annonse

beste barnebøker

Innlegget inneholder annonselenker

Jeg synes vi kjøper for mange julegaver til barna. På juleaften åpnes pakke etter pakke med plastleke på plastleke, som ungene knapt rekker å se på før neste gave skal rives opp. Jeg tror ikke gleden hadde vært mindre om de hadde fått færre ting. Snarere tvert imot. Dessuten ville det vært bedre for miljøet. Én ting jeg imidlertid liker at barna får, og som jeg ofte gir bort selv er bøker. Gode historier blir man aldri lei av, og det inviterer til samvær. Lesestundene med 3-åringen min i armkroken er høydepunktet i travle hverdager – både for meg og ham. Og endelig er gutten min stor nok til at vi kan ta for oss bøker jeg også har glede av å lese. Det finnes mye bra barnelitteratur, og jeg opplever at også de små setter pris på kvalitet. 3-åringen min og jeg har i alle fall mange felles favoritter. Alle disse bøkene passer også for eldre barn, så jeg er sikker på at vi kommer til å ta dem frem i lang tid fremover.

Hvem skal trøste Knøttet? av Tove Jansson (gjendiktet av André Bjerke)

beste barnebøker knøttet

Denne boka har ikke bare fantastiske tegninger, men rommer også en viktig historie. Om lille Knøttet som drar ut i en spennende verden, men som er for redd og beskjeden til å ta del i fellesskapet. Å bryte ut av ensomhet er ikke enkelt. Men Knøttets ønske om å redde og trøste Nurket trumfer likevel angsten og frykten, her i form av Hufsa. Til slutt blir de begge fri og kan endelig kjenne på samhold og kjærlighet. Den dypere meningen gjør boken vel så fin for voksne, men også 3-åringen lar seg rive med av alle følelsene. Dessuten er det akkurat passe skummelt å gruglede seg til et gjensyn med HUUUFSAAA.
Boken koster 218 kr. hos HaugenBok.no.

Solegget av Elsa Beskow

beste barnebøker beskow

En barndomsfavoritt! Denne gledet jeg meg til å lese for ungene mine allerede før jeg ble mor. Jeg har alltid vært opptatt av illustrasjoner, og Elsa Beskows univers er det mest magiske av dem alle. Dette var den første «ordentlige» boken sønnen min, som da var to år, satt helt i ro og hørte på. Vi har lest den mange ganger siden, og elsker begge denne søte historien fra skogen. Elsa Beskows kjærlighet til naturen skinner gjennom fortellingene hennes, og jeg håper både «Smånissene» og «Blomsterfesten» vil ligge under juletreet hos oss i år.
Boken koster 279 kr. hos HaugenBok.no.

Små folk, store drømmer – Frida Kahlo av Maria Isabel Sánchez Vegara 

beste barnebok frida kahlo

Som 7-åring hadde jeg en dagbok med bilde av Frida Kahlo på fremsiden. Hun fascinerte meg. Sikkert mest fordi hun utseendemessig minnet meg litt om meg selv. Da jeg ble litt eldre og hørte historien om henne, ble hun et forbilde. Og kule forbilder synes jeg barn skal ha. Denne bokserien tar for seg navn som Nobelpris-vinner Marie Curie og menneskerettighetsforkjemperen Rosa Parks, og forteller om livene deres på en enkel og spennende måte. Både 3-åringen og jeg elsker Frida-boken, og kommer til å lese de andre bøkene i serien også på sikt. Men akkurat nå koser vi oss med denne.
Boken koster 130 kr. hos HaugenBok.no.

Life Doesn’t Fighten Me av Maya Angelou 

beste barnebøker basquiat

Da jeg kom over denne boken, hvor illustrasjonene er kunstverk av Jean-Michel Basquiat, var jeg bare nødt til å kjøpe den. Som barn og ungdom var jeg veldig kunstinteressert, og Basquiat var en av de store favorittene. Jeg hadde aldri trodd at sønnen min på tre år skulle bli like begeistret – i alle fall ikke allerede nå. Dette er favorittboka hans, og han kan «historien» (diktet) nesten utenat. Det handler om å ikke være redd for verden, som kan virke ganske skremmende noen ganger. Boken er på engelsk, men det er bare noen få setninger per side som jeg oversetter til norsk når jeg leser. «Livet skremme ikkje meg. I det heila tatt!», siterer gutten min støtt og stadig. Han føler det er ham historien handler om, og jeg ser at han får litt ekstra selvtillit når han ramser opp ordene. Kunstverkene på hver side studerer han nøye, og han synes det er gøy å prøve å tyde hva bildene viser. En bok om skumle ting som ikke er skummel å lese, men som åpner opp for mange spørsmål og morsomme samtaler.
Boken koster 160 kr. hos Ark.no.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *