Oppskrift: Ceviche med tigermelk

ceviche oppskrift

Kjole fra Zara og fat fra Søstrene Grene.

I dag er det premiere på Matkanalen-programmet mitt på Snapchat.

Trykk her for å se programmet (på mobil).

Jeg har laget mat som er inspirert av min oppvekst og søramerikanske bakgrunn. Peruansk mat har blitt veldig trendy de siste årene, og jeg blir ofte spurt om hvordan peruansk mat er. Noe jeg synes det er vanskelig å svare kort på. Det er enormt mange råvarer som opprinnelig kommer fra Peru, og inkaindianerne hadde en rik matkultur. Denne har siden kolonitiden latt seg påvirke av europeisk tilberedning, og siden 1800-tallet har japanske migranter satt sitt preg på det peruanske kjøkkenet. Tilgangen på ulike råvarer og klimaforskjeller langs kysten, i Andesfjellene og i jungelen, gjør også at maten er svært variert og spennende.

I første episode lager jeg ceviche, som er favorittretten min fra Peru. Rå fisk sitrusmarineres og blir dermed syrekokt. Marinaden brukes også til å lage «tigermelk», som mange peruanere mener er bra for både bakrus og potens. Jeg sverger til retten fordi den smaker himmelsk, dessuten er den sunn og enkel å lage. Perfekt mat for deg som er glad i sashimi med ponzusaus, og har lyst til å prøve en peruansk vri på tilberedning av rå fisk. Jeg valgte å ha søtpoteter til her, men fiskeblandingen kan også serveres i en stor skål med nachos-chips til. Du kan også bruke rød fisk som laks og ørret, men da synes jeg det er best med mango og avokado til i stedet for søtpotet.

ceviche oppskrift

Oppskrift for 2 pers:

4-5 lime
1 appelsin
200 gram hvit, fersk fisk (feks. torsk)
1 stor søtpotet
1/4 rødløk
1 granateple
1 kvast koriander
1 fedd hvitløk
1 chili
1 liten bit ingefær
gurkemeiekrydder
hot chilikrydder
sukker

1. Press saften fra tre lime og en halv appelsin. Skjær fisken i små terninger og legg i sitrusblandingen (fisken må dekkes av saften, slik at den blir jevnt syrekokt). La stå i kjøleskapet i to timer.
2. Kok opp fire skiver søtpotet og la dem kjølne.
3. Rens granateple og klargjør korianderblader.
4. Skjær rødløk i tynne skiver. Gni dem godt inn med ca. én ts salt. Når de begynner å bli myke, skyller du av saltet med kaldt vann.
5. Fjern fisken fra sitrussaften. Hell sitrusblandingen i en blender og tilsett saften fra den andre halvdelen av appelsinen og en ekstra lime. Legg i chili, ingefær (tommelneglstørrelse) og presset hvitløk. Ta en klype gurkemeie for å få den fine oransjefargen. Bruk så lite gurkemeie som mulig, slik at smaken ikke blir for fremtredende. Blend for å lage tigermelk.
6. Smak til tigermelken med litt salt, én til to klyper sukker og eventuelt litt ekstra lime. Tilsett malt chilikrydder om du vil gjøre den mer spicy.
7. Legg søtpotetskivene i bunnen av to fat. Plasser fisken på disse. Fordel rødløken over fisken. Hell tigermelken på resten av fatet (ikke på fisken, da blir den oransje). Pynt med koriander og granateple.

2 thoughts on “Oppskrift: Ceviche med tigermelk

  1. Hei 🙂 Så spennende oppskrift! Må prøves! 🙂 Er kjolen gammel eller ny? Finner den ikke på Zara sine sider. Ha en god kveld!

    1. Håper oppskriften faller i smak 🙂 Kjolen kjøpte jeg nå i høst, men kan hende den er utsolgt. Kostet bare 250 kr. om jeg ikke husker helt feil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *